lördag 26 november 2011

Munskänkarna på smakmässig vinresa till Katalonien



Munskänkarna i Älvsbyn begav sig på en smakmässig vinresa till Spanien på lördagskvällen.
Det handlade om ädla drycker från Katalonien.





Tidigare, under de äldre tiderna, var en munskänk den person som avsmakade de olika dryckerna för att sedan hälla upp i gästernas glas. Nuförtiden är munskänkarna en vinprovarorganisation som startade år 1958 och har över 23 000 medlemmar i Sverige och finns i 150 orter runt om i landet. De olika lokala sektionerna i landet sammanstrålar ett par gånger per år för att vidga sina kunskaper inom vinets och de ädla dryckernas värld.

Maria Lundberg


Under lördagskvällen anordnade munskänkarna i Älvsbyn en allmän vinprovning som ägde rum på Polar Hotell. Höstens sista provning gick i spanskt tema, eller rättare sagt från den nordliga delen utav Spanien som heter Katalonien.
- Då åker vi till Spanien, sa Maria Lundberg när träffen börjat.




De 36 närvarande medlemmarna fick pröva vinerna Jean León, Castellroig, Finca el Puig, Petrea och Poella. Provningsledare för kvällen var Maria Lundberg, Regionordförandesuppleant för Norrbottens län.

Efter att ha prövat de fem olika vinerna passade medlemmarna på att tacka styrelsen för deras engagemang och sedan delades det ut tastevins till de nya medlemmarna. De nya medlemmarna fick genomgå en välkomstrit där de fick dricka en skvätt vin ur deras nya accessoar.



Munskänkarna har funnits i Älvsbyn i sju år och har drygt 80 medlemmar. Föreningen träffas åtta gånger per år där de prövar ett par viner samt hör information om de utvalda dryckerna.
Efter en timmes vinprat begav sig sällskapet till restaurangen för att förtära en bit mat innan hemfärden.
- Många som går med i munskänkarna tycker om vin och vill lära sig att känna skillnaderna på de olika vinerna, berättar Maria.

Se fler bilder från kvällen nedan.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON







Annons från Floristen som du under Skyltsöndagen hittar både i butiken och på Julmarknaden i Forum